Wednesday, June 16, 2010

Umi tampar aku.

Assalammualaikum

Semua giat mengulang kaji pelajaran...dan blog-blog pelajar perubatan Iskandariah pun sedang hangat menceritakan bebanan yang dipi
kul oleh kami semua.

Alhamdulillah practical exam tinggal lagi 2 subjek.Ini pun curi-curi masa sikit update blog untuk berkongsikan sesuatu.


"Ditampar Umi"
Heheh... Bukanlah ditampar betul-betul dengan Umi saya namun satu pukulan
'smash' yang tepat hinggap di muka sendiri.

Selepas frust tidak dapat menjawab exam block 2 (Midterm Exam- dah kuar pun resultnya). Balik-balik terus telefon umi (fitrah seorang manusia yang akan kembali meminta semangat dari ibunya).Kali ini nadanya berbeza...Umi tetap ceria dan gelak-
gelak.Hahaha...
Saya terus katakan saya 'down' dan hilang semangat untuk study.Memang hilang abis mood nak study.Namun satu tamparan yang hebat diberikan daripada Umi.

Mudah je mak aku cakap."Betulkan niat balik.Antara nilai sebuah ilmu dan nilai sebuah peperiksaan.Umi bukan hendakkan markah yang tinggi-tinggi dari
aman.Tapi jadilah seorang doktor Muslim yang mampu berusaha untuk mendapatkan ilmu Allah.Aman ada ke bila belajar dalam lecture,kagum dengan ilmu yang Prof ajar?Atau amik note,balik study gila-gila punya...Terpacul dari mulut aman time belajar tuh Subhannallah,Alhamdulillah,Allah Akbar.Itulah tujuan kita pelajari benda-benda itu.Selain kegunaan untuk tolang manusia nanti kita mampu melihat kebesaran Allah di sana."

Saya tersentak.!!! Sejak naik tahun 2 ini,fokus saya agar lari sedikit.Saya mengaku saingan sengit daripada rakan-rakan membuat saya teruja untuk pergi kehadapan mengejar sangat pada kedudukan markah sehingga lupakan sesuatu.Bukan hendak menafikan itu tidak penting (Penting gak sebab Shady selalu kutuk aku "You have to study hard Rahman")...Namun benda yang paling penting telah saya
kebelakangankan.

Umi tanya lagi " Macam mana Solat kamu,Quran kamu,Usrah kamu, Tarbiyah kamu? Check hubungan dengan family? Ada tanya adik-adik pasal sekolah diorang ke? Umi tak nak aman kejar sangat markah tu sampai tanggungjawab sebagai abang dilupakan.Jadilah Abang yang baik kepada adik-adik kamu"


Kali ini sekali lagi terkena.Memang sudah lama tidak berbual dengan adik-adik.Dengan saudara mara.Kadang-kadang saya mengambil remah benda ini.Tapi inilah sumber-sumber semangat yang kita akan perolehi....

Terus senyap dan kembali Muhasabah...
Kembali kepada fokus dan track yang dinginkan.Alhamdulillah kini fokus sedikit sebanyak telah dibetulkan balik.

Ada yang beranggapan Exam ini adalah penting.YA!!! memang penting...kalau tak kena tarik biasiswa.Tapi jangan sehinggakan kita mendahului benda ini keterlaluan.Usaha betul-betul dan tawakal serta berdoa.Dan jangan pulak ambil
sambil lewa.Itu bahaya.
"gambar nih amaraman tangkap...sungguh khusyuk gua study.Inilah teknik OSMOSIS yang gua cakap sebelum ini rakan-rakan...Selamat Mencuba"

Akhirnya dengan tamparan UMI...Saya KEMBALI BERNYAWA...


"Ha tulah orang suruh balik...tak nak balik..."-gelak umi :)


Puan Fauziah Bt. Husain memang seorang Suri Rumah berkebolehan...hahhaha

Selamat rakan-rakan semua InsyaAllah


"Yeah...this is Shady Behry...He said to me " Rahman dont be too lazy...wake up"

RABBANA ATINA FIDDUNYA HASANAH WAFILAKHIRATI HASANAH TAU WAKINA AZABANNAR...


Sekian...

3 comments:

anwar azhari said...

this is Anwar Azhari, he said to me:

"rahman, ko dah kurus"

mari buat lagu.

Thaaqhib Mohammed said...

gemuk! gemuk! gemuk! hey!

jalan murung. berhenti. angkat muka. dan lari... menjejak mimpi!

tiada henti.walau di mana kita berdiri di dalam dunia ini. Biar sampai akhir nya nanti

anonymous said...

nice post ar
skali ngan gua merase. haha